topánka
Pink Sherbet Photography Flickr

Melyik cipőt válasszuk

Amennyiben mód van rá, mindenképpen -internetes vagy "hagyományos"- szaküzletben vásároljunk lábbelit, csakis garanciát biztosító üzleteket vegyünk fontolóra.

Általában előnyben részesítendő a természetes anyagokból készült lábbeli, kiváltképp túra vagy sportcipő esetén. Speciális esetekben természetesen indokolt lehet a mesterséges anyagok használata.
A cipő vásárlásnál mindenképpen vegyük figyelembe a láb anatómai adottságait is.


magas sarkú cipő
valeyoshino Flickr
sportcipő
ernomijland Flickr
Előre el kell döntenünk milyen alkalomra szeretnénk cipőt, nem mindegy, hogy alkalmi vagy hótaposó lábbeli után kutatunk.
Ha utóbbiról van szó vigyünk magunkkal vastag zoknit nehogy a tél beálltával jöjjünk rá: egy számmal kisebbet vettünk, de ugyanilyen bosszúságot okozhat ha egy számmal nagyobb tűsarkúra esik a választásunk.
Sportcipő esetén, jobb ha már vásárláskor pontosan passzol a lábunkra, ugyanis a mindennapi használattól sem fog sokat tágulni.

Magas sarkú cipők esetében a "kicsit szorít" még nem feltétlen jelent problémát a későbbi viselet során, de ne liluló lábfejjel kelljen benne sántikálnunk.
Ha nagyon szorítja lábunkat inkább hagyjuk ott, hiszen kínálatból nincs hiány.


Bármelyik tipusú cipőt választjuk is, ügyeljünk az alábbi szempontokra:
- megfelelő magasságú cipőorr
- hajlékony cipőtalp
- csúszásmentes cipőtalp
- lehetőség szerint a délutáni órákban induljunk cipőt vásárolni mert ilyenkorra a láb kicsit bedagadhat (azaz később sem lesz kisebb a cipő a kelleténél)

A rosszul kiválasztott cipő maradandó károsodásokat is okozhat, pl. bütyök és bőrkeményedés formájában.


talp fenék
H.kan Dahlström Flickr
lábújjak
Lourdes Nightingale Flickr
lábfájás
Perfecto Insecto Flickr
Bütyök és egyéb lábfájás

A bütyök kialakulásában genetikai hajlam is közre játszik, de rossz formájú cipő is kiválthatja ezt a fájdalmas elváltozást, vagy egy viseltes lábbeli is okozhat ilyen jellegű kellemetlenséget.

Ha a cipő kérge elveszíti kellő merevségét, a láb instabil lesz benne és bokatáji fájdalom léphet fel. Ha a cipő hátsó kérge túl magas és befelé hajlik, Achilles-ín fájdalmát okozhatja.

Kerüljük a más által használt cipő viselését, a viseletes lábbeli nem fog a mi lábunkhoz idomulni.

Vásárláskor se feledjük: A jó közérzet alapjai az egészséges lábak.